Food safety among students of Secondary School of southeast Mexico

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19136/hs.a18n3.2495

Abstract

Objective. Evaluate food safety among students of the Technical Secondary School 26, Chiltepec, Paraíso, Tabasco. Materials and methods. Descriptive, cross-sectional study; in which 250 students’ parents or tutors of Technical High School 26 participated, located in a rural community of the municipality of Paraíso, Tabasco. The instrument used to evaluate food security was the Latin American and Caribbean Food Security Scale (ELCSA), developed and validated by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). The data analysis was carried out with the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 15 software using descriptive statistics.

Results. The level of schooling of students’ parents or guardians participating in this study is basic level (47.2%), only 29.6% is working and 69.2% receives an amount less than or equal to $ 4000.00 per month. Of these students, 86.8% are at some level of food insecurity, with slight food insecurity having the highest prevalence (38.4%) followed by moderate (17.6%). Conclusions. Technical High School students have limited access to food, since most have some degree of food insecurity.

 

Keywords: Food; Food quality; Nutritional status; Malnutrition.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Sonia Nohemí Guzmán Pérez, Technical High School 26

    Master in Public Health Sciences. Teacher at Technical Secondary School 26, Chiltepec Town, Paraíso, Tabasco. Mexico.

  • Ligia Araceli Barragán Lizama, Juárez Autonomous University of Tabasco

    Master in Public Health Sciences. Research Professor of the Academic Division of Health Sciences. Juárez Autonomous University of Tabasco. Mexico.

  • Rossana Patricia Gallegos Gallegos, Juárez Autonomous University of Tabasco

    Master in Public Health Sciences. Research Professor of the Academic Division of Health Sciences. University Juárez Autonomous of Tabasco. Mexico.

References

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Plan de acción de la cumbre mundial de la alimentación. Roma: FAO. 1996. [Citado 10 de octubre del 2017]; Disponible en: http://www.cinu.org.mx/temas/desarrollo/dessocial/alimentos/dec_plan_aliment1996.htm#de

Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social (CONEVAL). Dimensiones de Seguridad Alimentaria: Evaluación Estratégica de Nutrición y Abasto. México. 2010. [Citado 10 de octubre del 2017]. Disponible en: https://www.coneval.org.mx/InformesPublicaciones/Paginas/Mosaicos/Evaluacion-Estrategica-de-Nutricion-y-Abasto.aspx.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). El estado de la insegurdad alimentaria en el mundo. Roma: FAO. [Citado 10 de octubre del 2017]. Disponible en http:www.fao.org/docrep/a0750s/a0750s00.htm. 2006.

Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social (CONEVAL). Diagnóstico sobre alimentación y nutrición. México. 2015. [Citado 11 de octubre del 2017]. Disponible en: www.coneval.org.mx/Evaluacion/ECNCH/Documents/Diagnostico_sobre_alimentacion_y_nutricion_270715.pdf.

Anderson SA, Bickel G, Nord M, Price C. Core indicators of nutritional state for difficult-to-sample populations. PubMed. J Nutr 1990. [Citado 11 de octubre del 2017]; 120:1559s-1600s. Disponible en: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2243305.

Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social (CONEVAL). Construcción de las líneas de bienestar. Documento metodológico, México, DF. 2012. [Citado 11 de octubre del 2017]. Disponible en: www.coneval.org.mx/Informes/Coordinacion/INFORMES_Y_PUBLICACIONES_PDF/Construccion_lineas_bienestar.pdf.

Secretaria de Desarrollo Social (SEDESOL). Informe anual sobre la situación de pobreza y rezago social. México. 2016. [Citado 11 de octubre del 2017]. Disponible en: https://www.gob.mx/sedesol/documentos/informe-anual-sobre-la-situacion-de-pobreza-y-rezago-social.

Melgar H et al. Prevalencia de inseguridad alimentaria en el hogar en Guatemala. Encuesta Nacional de Condiciones de Vida (ENCOV). 2011. [Citado 11 de octubre del 2017]. Disponible en: https://coin.fao.org/coin-static/cms/media/12/13328840369830/af-inseguridad_alimentaria.pdf.

Constitución Política de los Estados Unidos Mexicanos, 2018. Art. 4°. [Citado 05 de enero del 2018]. Disponible en: http://www.diputados.gob.mx/LeyesBiblio/pdf/1_150917.pdf.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Seguridad Alimentaria Familiar [documento en internet]. [Citado 05 de enero del 2018]. Disponible en: http//www.fao.org/docrep/014/am401s/am401s06.pdf. 2014

Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social (CONEVAL). Valor mensual de las líneas de bienestar 1992-2017. [Citado 05 de enero del 2018]. Recuperado en http://www.coneval.org.mx/Medicion/MP/Paginas/Lineas-de-bienestar-y-canasta-basica.aspx.

Velazco M, Perroni E et Al. Diversidad dietética, inseguridad alimentaria y gasto estimado en alimentos en hogares oaxaqueños durante el periodo 2012-2014. México. [Citado 05 de enero del 2018]. Disponible en: http://ru.iiec.unam.mx/3886/1/133-Velasco-Perroni-Cantellano.pdf.

Arriaga G. Inseguridad alimentaria y calidad de la dieta en personas adultas mayores de cuatro comunidades rurales del estado de Morelos. México. Instituto Nacional de Salud Pública. 2014. [Citado 05 de enero del 2018]. Disponible en: www.inspvirtual.mx/CentroDocumentacion/cwisBancoPF/SPT--DownloadFile.php?Id.

Published

2019-08-29

Issue

Section

Research article

How to Cite

Guzmán Pérez, S. N., Barragán Lizama, L. A., & Gallegos Gallegos, R. P. (2019). Food safety among students of Secondary School of southeast Mexico. Horizonte Sanitario, 18(3), 373-382. https://doi.org/10.19136/hs.a18n3.2495